Recull de les 1.500 receptes recuperades, cuinades i tastades per lAcadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca durant els seus primers 35 anys dexistència. Són receptes que configuren els plats autòctons de la cuina illenca, recuperades tant dantics receptaris, manuscrits o impresos, i llibres de cuina com de fonts orals. Totes han estat cuinades i tastades per algunes de les gairebé 250 persones que han col·laborat amb lAcadèmia en aquesta tasca, i que han aportat els seus coneixements.
Aquest llibre cobra un relleu especial en els temps presents, perquè la transformació que ha sofert la nostra estimada illa, com molts daltres indrets, des de larribada del turisme, ha provocat un canvi radical en els nostres costums i manera de viure. Els canvis produïts, positius per a tantes coses, han afectat profundament la nostra gastronomia i sobretot la que sabem tradicional. Preservar aquesta memòria illenca és el que sha proposat el present receptari. Som conscients que, cuinant avui moltes de les receptes que figuren al llibre, no es poden obtenir els resultats en colors, textures i sabors de què disposaren i gaudiren els nostres avantpassats. Ara tenim limitacions ferestes, perquè les matèries primeres no són les daquell temps. Nhi ha que han desaparegut, unes altres (animals i vegetals) estan protegides i no sen pot fer ús. A més, els gusts de les noves generacions han canviat i les cuines foranes ens han envaït sense que ningú, o només uns quants, shagi preocupat de defensar la nostra antiga cuina tradicional.
Esperam que aquest llibre desperti linterès per la nostra gastronomia i serveixi perquè els aficionats, les institucions i els professionals de lhostaleria la valorin. Volem evitar la pèrdua del record i els gusts daquests plats, que no es poden deixar caure en loblit. Cuinant-los o adaptant-los als temps que corren, esquivarem la desaparició daquest importantíssim llegat gastronòmic, part fonamental de la nostra història i de les nostres vides.